De hond mee op vakantie - Alles wat je moet weten
Tips, Tricks en een gratis Checklist

Gaat jouw hond logeren bij een oppas of opvang, of gaat hij gezellig mee op vakantie? Het klinkt niet alleen ontzettend leuk om de hond mee te nemen, het is het ook! Maar waar moet je nu allemaal aan denken als je hem meeneemt?
Wij zijn ervaren kampeerders en het stond direct als een paal boven water: de hond gaat gewoon mee op vakantie. Natuurlijk kiezen we onze bestemmingen hierop uit, want het moet voor de hond ook leuk zijn om mee te gaan. Als pup van 12 weken mocht hij voor het eerst een nachtje mee oefenen in de tent en vanaf het begin heeft hij het geweldig gevonden. We hebben na veel uitproberen een mooie modus gevonden in wat we allemaal voorbereiden om de hond mee te kunnen nemen. Deze ervaringsdeskundigheid deel ik graag met je in deze blog
Bestemming kiezen: Waar moet je op letten?
Papieren en vaccinaties
De voorbereidingen starten al enkele maanden voor vertrek: wat wordt de bestemming en wat betekent deze bestemming voor jouw hond? Maar vooral: welke regels gelden er voor het meebrengen van een hond? Ook binnen de Europese Unie gelden er namelijk voor ieder land andere regels: een hond mag niet zomaar de grens over. Dit geldt voor het land van bestemming, maar ook voor de landen waar je eventueel doorheen reist. Uiteraard moet de hond in het bezit zijn van een geldig Europees paspoort en een chip.
Verboden hondenrassen en extra regels per land
Voor sommige hondenrassen geldt een verbod in bepaalde landen, let hier goed op! Daarnaast moet de hond gevaccineerd zijn tegen rabiës (hondsdolheid). In Nederland is de rabiës vaccinatie niet verplicht, maar in alle buurlanden is dit wél het geval. Let goed op: de vaccinatie is pas 3 weken na toediening geldig. Dit betekent dat je hond ruim voor vertrek gevaccineerd moet worden. Daarnaast is voor sommige landen een titerbepaling van de rabiës verplicht.
Ook kunnen er afwijkende regels van toepassing zijn, zoals een preventieve ontworming die is afgetekend door de dierenarts, of het invullen van een eigendomsverklaring. Bij bijvoorbeeld reizen naar Groot-Brittannië worden het paspoort en de chip streng gecontroleerd. Is iets niet in orde, dan mag de hond de grens niet over. Vraag bij twijfel aan je dierenarts na of alles in orde is voor vertrek.
Reizen met muilkorf, gordel of bench
Naast de inreis-eisen gelden er in sommige landen bepaalde regels voor vervoer en verblijf. Zo moet de hond verplicht in een reisbench of met een gordel reizen, of is het verplicht een muilkorf bij je te dragen. In openbare gelegenheden zoals openbaar vervoer, een kabelbaan etc., kan verzocht worden de muilkorf om te doen. Kies hier voor comfort voor je hond en zorg dat je hond voor vertrek al bekend is met de muilkorf. Train dit op een positieve manier, zodat het dragen geen stress oplevert. Kies daarnaast altijd voor een goed passend muilkorf die voldoende ruimte biedt aan je hond om de bek helemaal te openen. Zeker bij een warmer klimaat, maar ook bij spanning, moet je hond goed in staat zijn om te hijgen. Middelen als een snuitje houden de bek dicht en geven onvoldoende ruimte, wat veel extra stress kan opleveren.
- De exacte regels per land kun je nalezen op de website van LICG

Veilig reizen met je hond: bescherming & EHBO
Ziektes in het buitenland:
Veiligheid en gezondheid gaan natuurlijk boven alles, maar waar moet je allemaal aan denken? Bepaalde infectieziekten die in Nederland niet of nauwelijks voorkomen, vormen in het buitenland een reëel risico. Denk aan hartworm, leishmania en bepaalde tekenziekten. Om je hond hier goed tegen te beschermen kan een preventief middel nodig zijn, of een middel ná de reis. Lees je vooraf goed in welke ziekten voorkomen in het land dat je bezoekt.
- Ook hierover is een artikel te vinden op de website van LICG:
Naast een preventieve behandeling tegen onder andere teken en zandvliegen, kan het ook zinvol zijn om je hond extra te beschermen met insectenwerende spray op basis van natuurlijke middelen. Zelf heb ik dit jaar als extra bescherming een ultrasoon apparaatje gebruikt. Dit is geen 100% bescherming tegen teken, maar het maakt de hond zeker minder aantrekkelijk om te bijten.
Dierenarts op je vakantiebestemming
Niemand wil eraan denken, maar zoek vooraf uit waar je terecht kunt bij een dierenarts en sla de contactgegevens op voor noodgevallen. Je weet nooit of je in een situatie komt waarin je snel een dierenarts nodig hebt, terwijl je misschien niet altijd een werkende internetverbinding hebt.
Veilig wandelen
Veiligheid ter plekke kan ook iets zijn om rekening mee te houden. Je kunt niet altijd vooraf inschatten waar en hoe je je hond kunt uitlaten. Wij hebben met regelmaat langs een drukke weg moeten lopen voor de avondronde. Om deze reden breng ik altijd een reflectievest mee voor de hond en een lampje voor aan halsband of tuig, zodat hij altijd zichtbaar is voor verkeer. Vergeet ook zeker niet je hond te voorzien van een tag met jouw telefoonnummer (inclusief landnummer), of bij voorkeur een digitale tracker.
Bescherm de poten
Ook zijn de pootjes iets om rekening mee te houden; vaak maken we op vakantie langere en intensievere wandelingen en is het terrein heel anders dan wat de hond thuis gewend is. Het risico van een verwonding aan een pootje zit in een klein hoekje. Om de hond goed te beschermen bij ruwere ondergronden (zoals hete straatstenen of asfalt, of juist sneeuw en ijs) zijn booties een uitkomst.
Booties zijn een soort ‘zakjes’ van beschermend materiaal die je om de poten van de hond schuift. Vaak is het even wennen voor ze, maar eenmaal gewend belemmeren deze booties het bewegen van de hond niet. Bij de juiste maat kan de poot nog op natuurlijke wijze bewegen, waar een schoentje met zool dit juist belemmert. Een schoentje is daarom belastender; de hond gaat anders lopen omdat zijn bewegingsgevoel beperkt wordt, waardoor het lichaam anders wordt gebruikt en blessures kunnen ontstaan. Booties zijn een meer comfortabele keuze. Daarnaast stop je ze gemakkelijk in de tas; ze nemen weinig ruimte in.
EHBO-kit voor je hond: dit moet erin zitten
Last but not least: neem een EHBO-kit mee die je vooraf goed checkt. Hier moet minimaal een tekentang in zitten, desinfectiemiddel, wondzalf (bijvoorbeeld honingzalf), steriele gaasjes, vetwrap-verband, een pincet, schaar, spoelvloeistof en een thermometer. Denk ook aan UV-bescherming, zoals een UV-vest (zeker voor honden met weinig vacht of lichte huid), UV-werende balsem voor op de neus en roze huid, en eventueel een zonnebril.

Voeding: Wat neem je mee?
Vers voeren op reis
Voor veel eigenaren is de voeding op vakantie het belangrijkste vraagstuk. Zeker voor honden die normaal gesproken vers eten (rauw of gekookt). Op vakantie is niet altijd voldoende koel- of vriesruimte beschikbaar en het neemt veel ruimte in om voeding mee te nemen. Soms lukt het om lokaal verse voeding te kopen, maar dat is niet altijd een optie. Ook wil je je op vakantie vaak niet druk hoeven maken over het vinden van eten voor je hond.
Ook voor ons was voeding voor op vakantie een flinke puzzel. Fitz was heel gevoelig voor verandering van voeding en startte vaak met een aantal dagen diarree. Dat wil je niet, zowel voor jezelf als voor je hond is dat heel oncomfortabel. Vaak is aan te raden om in de week voor je vertrekt rustig over te schakelen naar het ‘vakantiedieet’. Echter, als de voeding niet voldoende passend is, zal ook dit niet voldoende zijn om maag-darmklachten ter plekke te voorkomen.
Wij zijn uiteindelijk uitgekomen bij gestoomd vlees van Ritzenberger, dat buiten de koeling houdbaar is. Veel gestoomd vlees was voor Fitz niet passend en veroorzaakte buikpijn. Vaak zitten hier ook verstopte ingrediënten in, zoals rijst. Ritzenberger heeft menu’s waar de voeding is verrijkt met aanvullingen, maar ook puur vleesvarianten met enkelvoudig eiwit. Ik raad aan om vooraf uit te proberen waar jouw hond het beste op reageert. Houd er rekening mee dat de gestoomde worsten meestal lager in calorieën zijn en lichter verteerbaar dan rauwe voeding of brok. Je moet daarom vaak wat meer voeren, zeker als de hond tijdens de vakanties ook actiever is dan thuis.

Brok voeren op reis
Als je brok voert, hoef je niet altijd aan te passen. Wel kan het raadzaam zijn om thuis de porties af te wegen en per maaltijd voor te verpakken. Zo hoef je geen hele zak voer mee te nemen en hoef je ter plekke niet na te denken. Ook voor brok kan het zijn dat je wat meer moet voeren dan normaal, omdat de hond actiever is. Ik zorg ervoor dat ik meer voer meeneem dan het aantal reisdagen, zodat ik altijd een buffer heb.
Wat als je hond diarree krijgt op vakantie?
Maar wat dan als de hond toch diarree krijgt op vakantie? Dit kan natuurlijk altijd; een andere omgeving kan extra spanning opleveren, misschien is het ook wel warmer dan de hond gewend is. Om je hond bij diarree goed te ondersteunen, kan het fijn zijn om licht verteerbare voeding mee te nemen, die je bewaart voor noodgevallen. Een voorbeeld is Ritzenberger Moro, maar er zijn ook blikken van Terra Canis met licht verteerbare voeding. Beide zijn op basis van kip: bij een hond met een gevoeligheid voor kip zal een alternatief bedacht moeten worden. Ook kan het fijn zijn om kant-en-klare morosoep mee te nemen voor ondersteuning bij diarree. Dit is verkrijgbaar in blik (Terra Canis) of fles (Smoothiedog) en kan net het verschil maken bij darmklachten. Ook kun je overwegen om extra vezels toe te voegen, om de passage door de darm wat te vertragen.
Supplementen en toppings: wat is nou echt nodig?
Niemand wil de hele kast met toppings meenemen op vakantie, maar wat is nu echt nodig om wel compleet te kunnen voeren? Soms is het een afweging of de hond een paar weken met minder aanvullingen toe kan, maar dit is niet voor ieder individu een optie. Daarnaast wil je bij reizen van langer dan twee weken minimaal de maaltijd compleet kunnen maken. Niet iedere voeding is compleet; Ritzenberger zou bijvoorbeeld aangevuld moeten worden met een multivitamine om ervan verzekerd te zijn dat de hond alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Zelf kies ik voor het praktisch meebrengen van de volgende aanvullingen:
- Multivitamine
- Omega-3-supplement (capsules, uitgeteld voor de hoeveelheid dagen)
- Gevriesdroogde groenten (bijvoorbeeld van Pamico), hier hoef je enkel wat water aan toe te voegen
- Bottenbouillon, voor extra vocht en ondersteuning van de darmen. Ik neem losse zakjes houdbare bouillon mee; wat overblijft na openen giet ik over in een afsluitbaar potje of flesje. Dit restant moet wel in de koeling worden bewaard en binnen enkele dagen gevoerd worden
- Herstelshake, om binnen 30 minuten na inspanning te geven. Deze shake is voorzien van eiwitten, suikers en elektrolyten voor herstel na fysieke inspanning. Zeker bij warmte is dit mijn garantie dat Fitz goed drinkt, maar het is ook belangrijk voor het ondersteunen van het spierherstel
Als aanvulling hierop neem ik aanvullende toppings mee, afgestemd op mijn hond als individu en de verwachte intensiteit van activiteiten. Dit kan per hond verschillend zijn en vergt een individuele aanpak. Bovenstaande zie ik als essentiële basis.
Tip: droge aanvullingen die dagelijks nodig zijn, kun je met elkaar vermengen. Als jouw hond meerdere supplementen nodig heeft, ook tijdens de vakantie, kun je de hoeveelheid uitvullen en met elkaar vermengen om niet allemaal losse potjes en bakjes mee te hoeven nemen.
Tip: lokaal kun je verse toppings kopen om de maaltijd mee te verrijken. Denk aan cottage cheese, fruit en geitenyoghurt. Zo kun je variatie bieden zonder dat je te veel mee hoeft te nemen.

Goed passend materiaal
Essentieel is dat wat de hond draagt ook comfortabel zit. Kies je materiaal passend bij je bestemming en wat je verwacht te gaan doen. Loopt je hond altijd aan een halsband en ga je geen bijzondere activiteiten doen op vakantie, dan is het niet per se nodig om een aanpassing te doen.
Ga je echter naar de bergen of lange wandelingen maken (niet overal is loslopen toegestaan!), dan kan het raadzaam zijn om je hond een tuig om te doen. Zo verminder je de belasting op de hals bij onverwachte bewegingen. Bij wandelen in de bergen moet de hond wel eens klauteren en kan een beweging anders uitvallen dan verwacht, waardoor de halsband een klap in de nek kan geven. Ook maakt een goed tuig het mogelijk om je hond te helpen bij het klauteren.
Zorg dat het tuig goed past en dat de hond vrij kan bewegen. Vooral de schouders moeten voldoende ruimte hebben. Kies voor een Y-tuig, dat de schouders vrij laat en wat niet te krap achter de oksels zit. Zelf gebruiken we een speciaal harnas dat voorzien is van een handvat op de rug, zodat we Fitz kunnen helpen bij grotere op- en afsprongen en zo de kans op blessures verkleinen.

Overige zaken om niet te vergeten
Slaapplek en isolatie
Natuurlijk neem je een vertrouwd kleedje of bed mee voor je hond, waar hij ook ’s nachts comfortabel op kan liggen. Ga je kamperen en kunnen de nachten koud zijn, denk dan na over goede isolatie. Bijvoorbeeld een isolerend matje onder het kussen van je hond, of een bed dat van de grond af staat (stretcher).
Kleding - nat, koud of warm?
Een werkelijk onmisbaar item bij kamperen vind ik de badjas voor de hond. Het weer is niet altijd te voorspellen, maar ook bij regen zal de hond uiteindelijk naar buiten moeten. We hebben altijd een regenjas bij ons, maar desondanks worden zijn poten en buik nat. Niemand, echt niemand, wordt vrolijk van een natte hond (en zeker geen langharige) in de tent. Een badjas biedt hier uitkomst. Voor een langharige hond kan ik absoluut de ZipFit-badjas van Dry-Up met lange mouwen aanraden.
Voor een kortharige hond kan een trui prettig zijn, zeker als de avonden en nachten koud zijn. Kijk hiervoor goed naar je hond en of hij snel last heeft van kou. Een trui voor de hond is oprecht geen onzin, maar juist functioneel; het beschermt de spieren tegen te snel afkoelen en het biedt comfort bij lagere temperaturen.
De tegenhanger is ook het overwegen waard: een koelvest. Ga je naar een land waar het warm kan worden en heeft jouw hond snel last van de warmte, dan is een koelvest zeker geen overbodige luxe. De meeste vesten werken door ze nat te maken met water en licht uit te wringen. Door de lichaamswarmte van de hond verdampt het water en blijft de hond koel. Het werkt echt! Ook dit is voor ons een onmisbaar stuk bagage om mee te nemen.
Ontspanning: Speelgoed of snacks
Vergeet ook dat favoriete speeltje van je hond niet. Zorg dat ze lekker kunnen ontladen in spel: voor veel honden is op vakantie gaan best spannend. Door te ontladen, kunnen ze daarna lekker ontspannen. Ook een lekkere stevige kauwsnack kan je hond hier bij helpen.
Tot slot
Je hond meenemen op vakantie is ontzettend leuk, maar het vergt een goede voorbereiding. Om je op weg te helpen heb ik een checklist samengesteld met essentials en eventuele aanvullende zaken. De lijst is grotendeels voortgekomen uit eigen ervaringen met reizen met onze hond.
Mocht je advies willen over voeding en functionele aanvullingen specifiek gericht op jouw hond, dan kan een Integraal Voedingstherapeut met je meedenken. Heb je vragen of wil je dat ik meedenk bij jullie situatie? Stuur vrijblijvend een bericht via het contactformulier.
Heb je vragen over enrichment? 🐶
Wil je meer weten over enrichment, slowfeeders of hoe je jouw hond mentaal kunt uitdagen? Bekijk dan onze FAQ over enrichment en slowfeeding voor antwoorden op veelgestelde vragen!
Over Voerkrachtig

Ik ben Marylon, Integraal Voedingstherapeut (i.o.) voor honden & katten. Vanuit een passie voor dieren en voeding help ik jou om jouw dier krachtig & gezond te houden.
Heb je vragen?
Stuur gerust een berichtje via het contactformulier of plan een vrijblijvend gesprek